Bezoek uit Burkina Faso

02 december 2019

Ze kwamen om te leren, Albert Kansie en zijn vrouw Diane Kansie-Sawadogo uit Burkina Faso. Kansie is adviseur voor de Stichting Faso, een stichting uit Woerden die zich inzet voor onderwijs en ontwikkeling in de gemeente Midebdo in Burkina Faso. Donderdag 28 november bracht het echtpaar onder begeleiding van de Zegveldse voorzitter van de stichting, Cees Boekelo, een bezoek aan het gemeentehuis om te leren hoe wij in Woerden het lokale bestuur vormgeven. Zij werden hartelijk ontvangen door raadslid Jelmer Vierstra en directielid Martien Brander.

Welke opleiding is er voor een gemeenteraadslid? Word je betaald voor dit werk? En hoe ga je als gemeente om met de lobby vanuit bedrijven en andere organisaties? De bezoekers hadden een uitgebreide vragenlijst voorbereid over de organisatie en de waarden van lokaal bestuur. Ook voor de gastheren uit Woerden was het een waardevolle avond. ‘Het is mooi om op deze manier bij te kunnen dragen,’ aldus raadslid Jelmer Vierstra. De bezoekers kijken terug op een nuttig en plezierig bezoek in een prachtig gebouw. ‘Als je hier mag werken, kun je elke ochtend vast niet wachten tot je mag beginnen,’ aldus Diane Kansie-Sawadogo.

De gemeente Midebdo in Burkina Faso kent 52 dorpen. Uit elk dorp worden twee inwoners verkozen als afgevaardigde om plaats te nemen in de gemeenteraad. In totaal bestaat die raad dus uit 104 volksvertegenwoordigers namens ongeveer 13.500 inwoners. Naar schatting is de helft van de raadsleden analfabeet. Een groot verschil met Woerden, met 31 raadsleden voor ruim 52.000 inwoners verdeeld over vier kernen.

groepsfoto002-klein

Terug